După-amiaza în care City a stat la 30 de ani a încetat să amenințe recordul de 49 de partide, fără a pierde în Premier, care a acumulat „Invincibilele” lui Wenger între 2003 și 2004 a fost, paradoxal, mai negativ decât pozitiv pentru Arsenal. „Gunnerii” au fost lăsați să depășească golul lui Bellerín – prima dată când marchează în două partide directe de Ligă – împotriva lui Bournemouth (2-1) și rămân al șaselea la cinci puncte din Tottenham – doar a cincea se duce în Europa League – și Opt !!! din Chelsea, care închide „zona Campionilor”. De asemenea, Wenger a anunțat plecarea iminentă a jucătorului său de franciză: Alexis Sánchez.

Desigur, prima victorie a lui Bournemouth împotriva lui Arsenal – are cinci partide fără să câștige – nu este nimic în comparație cu prăbușirea care a avut loc. cu o săptămână înainteArsenalul, campion la trei din ultimele ediții ale Cupei FA, a fost eliminat de Nottingham Forest, divizia a doua, 4-2. Este cea mai proastă apărare a titlului care se amintește de când Liverpool a căzut și în turul al treilea – primul la care participă echipele Premier – înaintea lui Bolton, apoi în locul doi, în 1992-93. Wenger, „regele cupelor” cu șapte răsucite, și-a pierdut redutul preferat.

“Puteți spune că este cel mai tânăr – Wenger și-a prezentat cea mai tânără echipă la Bournemouth din noiembrie 2012-, dar aș spune care este cel mai rău Arsenal pe care l-am văzut, mai ales dacă ne uităm la jucătorii de prim rang pe care i-au avut recent: Henry, Bergkamp “, a declarat Jamie Redknapp, fost jucător al lui Liverpool. „Încă poate fi mai rău.Imperiul construit de Wenger se destramă și niciunul dintre jucătorii săi nu pare dispus să-l salveze “, a adăugat John Cross, șeful fotbalului Daily Mirror.

Nu au niciun motiv. Arsenal nu a câștigat încă în 2018 – este cel mai rău început al anului din 1995, chiar înainte de sosirea lui Wenger – și nu încetează să dea teren în tabel. Se desparte mai multe puncte (23) de City, lider, decât de Swansea (22), colista Cele 39 de puncte apreciate de „gunneri” reprezintă, în cea de-a 23-a zi, cea de-a patra cea mai proastă înregistrare din „era Wenger”. unități – au început mai rău. Sunt cele 55 de puncte pe care le-a avut în acest moment în 2003-04.

Câteva puncte nu sunt o coincidență. Arsenalul prezintă și cel de-al doilea cel mai rău golaverage (+11) din „era Wenger”.Nu este surprinzător, este al doilea sezon de când a sosit alsacienul care a marcat cele mai multe goluri (30) și doar al optulea care a marcat cel mai mult (41). De parcă asta nu ar fi fost suficient, „tunarii”, departe de casă, sunt o calamitate. “Oricât de rău ar trebui să fii, câștigăm acasă”, au cântat “fanii” deplasați la Bournemouth. Arsenalul a adăugat doar 13 puncte din 36 acasă și a marcat doar 14 goluri în 12 partide distanță de Emirates.

Dar, într-adevăr, poate fi și mai rău. Vânzarea lui Alexis Sánchez – oricât ar mai ajunge Aubameyang și Mkhitaryan – lasă Arsenalul orfan al liderului.„Alexisdependența” este evidentă: de la sosirea la Londra în 2014-15, „alergătorii” au adăugat doar 26 de puncte din 45 în cele 15 partide ale Ligii pierdute de „El Niño Maravilla”. “Marșul său spre United este mai puțin dureros decât cel al lui Van Persie. Pierdem un jucător grozav, dar putem câștiga un altul”, părea să justifice un Wenger care va reveni astăzi pe bancă împotriva Crystal Palace (16:00), după trei meciuri de penalizare. >

Plecarea forțată a lui Alexis – încheia un contract în iunie și nu a reușit să-l convingă să reînnoiască – este doar vârful „icebergului”.Totul indică faptul că Özil va fi liber la sfârșitul sezonului și că „renaște” Wilshere – a fost cel mai bun din Arsenal în ultimele sale partide – ar putea face la fel. “Vrem ca el să continue și trebuie să ajungem la un acord economic bun pentru el, asta încercăm”, a spus Wenger, care a pierdut și pe Walcott pe parcurs. Al cincilea jucător care a produs cel mai mult (108) pentru Arsenal (65 marcate și 43 asistări) a lăsat 25 de milioane transferat la mijlocul săptămânii Everton.Walcott nu a reușit să justifice așteptările mari pe care le-a promis, dar numai Henry (249), Bergkamp (181), Van Persie (135) și Ian Wright (123) au contribuit direct la mai multe goluri pentru Arsenal.

Wenger (813) tocmai a depășit Ferguson (810) ca antrenor cu cele mai multe jocuri Premier, dar „Wengersimo” a rămas. Manchester City, United și Chelsea nu încetează să se distanțeze din punct de vedere economic și sportiv…Dar cel mai rău nu este acela: Liverpool și Tottenham – sezonul trecut, pentru prima dată în 22 de ani, au sfârșit înainte – au trecut și ele. “Da, nu putem concura financiar cu United sau City, dar aceasta nu este o scuză pentru a nu face suficient pentru a concura pe teren”, a recunoscut joi Wenger.

Sentimentul care rămâne este că Arsenal pierde burduf și trăind cel mai rău moment de la construcția Emiratelor l-a obligat să efectueze o mică adâncitură în ceea ce privește semnăturile. În acest sezon – a avut șapte căderi consecutive în runda de 16 – nu a mai jucat Champions League pentru prima dată din 1996. Cel mai rău este că, cu cele opt puncte pe care le are în dezavantaj în ceea ce privește Chelsea, se pare că nici cursul următor nu va fi nici el. Cel puțin, prin intermediul Ligii.Mai are o altă posibilitate: să o facă în calitate de campioană a Ligii Europa – Östersund îl așteaptă în al șaisprezecelea. Ar putea fi o altă bucurie, deși mai puțin. „Gunnerii” sunt la un pas – au egalat cu 0-0 cu Chelsea plecat – pentru a intra în finala Cupei Ligii, trofeu pe care Wenger nu l-a câștigat niciodată de la sosirea în Anglia în 1996. Suficient pentru a salva campania? Nu pare așa.