Multi specialisti ai celor mai mari cluburi europene sunt de parere ca echipele isi vor diminua serios bugetul de transferuri din cauza impactului financiar a crizei provocate de pandemia noului coronavirus. Ceea ce inseamna ca atat suma de transfer platita pe un jucator se va micsora drastic, dar si ca pe piata se vor efectua  mai puține transferuri.

De exemplu,Tony Bloom, proprietarul echipei de Premier League Brighton, consideră ca „s-ar putea să nu fie cea mai bună fereastră pentru a vinde jucători”, intrucat nimanui nu-i convine sa incaseze mai putini bani decat este evaluat la acest moment fotbalistul respectiv. Iar cum incertitudinile planeaza in continuare asupra situatiei generale mondiale, din perspectiva cumpărătorilor riscurile sunt, de asemenea, uriașe, deoarece nu stim daca ne asteapta un al doilea sau chiar un al treilea val de Covid-19, care ar putea conduce iar la perturbarea calendarului fotbalistic, iar jucatorii nu vor presta, de fapt, munca pentru care sunt platiti.

In asentimentul sau sunt si alti conducatori din Premier League, care sunt de parere că vom vedea o schimbare majora în modul în care operează multe cluburi, în special în ceea ce privește transferurile. Si cand ne referim la Premier League, avem in vedere liga care a cheltuit cel mai mult pe transferuri in ultimii ani. Vara trecută, conform Deloitte, cele 20 de cluburi din prima liga engleza au cheltuit pe trasferuri 1,41 miliarde de lire sterline, iar 11 dintre acestea si-au batut propriile recorduri in materie de sumele forfetare de transfer. Astfel, cheltuielile cu transferurile de jucatori au acoperit mai mult de 27% din veniturile estimate ale cluburilor pentru sezonul 2019 – 2020. Iar aceste veniturile au fost, binenteles, diminuate semnificativ de pandemie. Fara a da nume, specialistii au evaluat ca un club din Premier League a pierdut 9 milioane de lire sterline pe săptămână în timpul blocării competitiei, iar un alt studiu al sitului de notorietate mondiala Transfermarkt a estimat că valoarea echipelor din Premier League a scăzut cu până la 1,6 miliarde de euro, adica o scădere cu 20%. Analizand la rece aceste cifre, este limpede ca nimic nu va mai fi la fel, iar atat sumele de transfer, cat si numarul acestora vor inregistra o scadere.

Astfel ca Neymar, cu transferul sau de la Barcelona la PSG din vara lui 2007, este probabil să fie cel mai costisitor jucător din lume încă câțiva ani de acum inainte. Acea vară din 2017, in care l-a văzut pe Ousmane Dembele să se alăture Barcelonei pentru 125 milioane de euro și pe Romelu Lukaku lui Manchester United pentru 84.7 milioane de euro va rămâne se pare cea mai scumpa din istoria fotbalului in viitorul apropiat.